سرویس سیاست مشرق - «وبلاگ مشرق» خوانشی روزانه در لابهلای اخبار و اتفاقات کشور است. ما درباره این خوانش البته تحلیلها و پیشینههایی را نیز در اختیار مخاطبان محترم میگذاریم. هر روز با بسته ویژه خبری-تحلیلی مشرق همراه باشید.
***
لاپوشانی یک خیانت سیاسی!
محمدرضا خبّاز، فعال چپ و از مقامات دولت روحانی در بخشی از یک مصاحبه که روزنامه آرمان ملی آنرا منتشر کرد در اشاره به انتخابات پیش رو و رفتار امتناعی اصلاحطلبان گفته است:
"اصلاحطلبان که امیدی جز صندوق نداشتند دیگر امیدی به صندوق هم ندارند، چراکه رفتار برخی نشان داده که حتی قصد دارند همان تعداد اندک از اصلاح طلبان هم اجازه ورود به انتخابات نداشته باشند!"[1]
* انتظار این بود که آقای خبّاز که جزو چپهای نجیب محسوب میشوند، به جای این آسمان و ریسمان کردن اما با مردم روراست بودند و از پروژه "تحریم انتخابات" که در ستاد اصلاحات پخت و پز شده حرف میزدند.
اما آقای خبّاز به هر دلیلی این کار را نکرده و ترجیح داده برای رفتار امتناعی اصلاحطلبان نسبت به انتخابات (همان تحریم انتخابات)؛ لاپوشانی و دلیلتراشی کند.
جدای از این دروغ و فرض بر اینکه خباز هم بهانه نامزد نداشتن اصلاحطلبان در انتخابات را باور کرده باشد اما این بهانه نیز یک پاسخ محرز دارد و آن اینکه صندوق رأی حذف شدنی نیست و جریانی که میگوید من نامزدی در انتخابات ندارم یا کسانی نمیخواهند من به انتخابات بیایم؛ باید در انتخابات مشارکت کند و به "نامزد نزدیک" رأی بدهد.
دقیقا نظیر رفتاری که اصلاحطلبان در انتخابات سال 92 انجام دادند و با اینکه نامزد رسمی نداشتند اما از شیخ حسن روحانی حمایت کردند و البته پیروز هم شدند.
***
مرعشی، تاجزاده را آچمز کرد
حسین مرعشی، دبیر کل حزب کارگزاران به تازگی در بخشی از یک مصاحبه که انصافنیوز آنرا منتشر کرد در اشاره به انتخابات گفته است: باید این مساله را متوجه شویم که بهبود با خواستههای حداکثری جهت رسیدن به تفاهم ملی امکانپذیر نیست. باید بر اساس خواستههای حداقلی یک تفاهم ملی را ایجاد کرد.
او سپس در تشریح مساله دستاندازهای رسیدن به تفاهم ملی از راه «خواستههای حداقلی» به مطالبات برخی چهرههای اصلاحطلب اشاره میکند و میگوید: خیلی از دوستان اصلاحطلب مانند آقای مهندس موسوی و آقای تاجزاده نظرشان به این سمت تمایل پیدا کرد که با این قانون اساسی و ولایت فقیه نمیشود دیگر کار مهمی انجام داد. خب سوال این است که آیا میتوانید ولایت فقیه را تغییر دهید؟ خب اگر میتوانستید تا حال تغییر داده بودید. پس نمیتوانید. حال چون نمیتوانید این را نیز نمیپذیرید که کشور با این قانون اساسی و ولایت فقیه جلو برود؟! -آیا- باید روزبهروز کشور ضعیفتر شود؟ یا اینکه طرحی را مطرح کنیم که اگر خواسته شما اجرایی نیست حداقل رفاه مردم و خواست آنها تامین شود.
مرعشی میافزاید: اگر نمیتوانیم سیاست داخلی را تغییر اساسی دهیم حداقل اقتصاد کشور را بهبود ببخشیم. من در تلاشم که برای انتخابات سال ۱۴۰۴ تفاهمی بر مبنای حداقلها طراحی کنیم و به سمتی برویم که با یک انتخابات سازنده، دوباره نشاط سیاسی به جامعه برگردد و تمام رنجیدگیهایی که مردم احساس میکنند مرتفع شود و کشور به سمت بهبود حرکت کند.[2]
*درباره سخنان آقای مرعشی باید به چند نکته توجه کرد:
یکم_ مرعشی سؤال صحیحی را از حامیان اصلاحات ساختاری پرسیده که پاسخش میتواند چهره کریه براندازی را از پشت ماسک اصلاحات ساختاری آشکار سازد.
چه اگر امثال موسوی و تاجزاده راست میگویند که رجل سیاسی هستند نه بانی آشوب؛ پس حال که از نظر آنها مسیری در اصلاح نیست اما باز هم باید به فکر مردم بود و در چارچوب ساختار موجود کاری کرد که به نفع مردم باشد.
مگر اینکه در پس ذهن تاجزاده و موسوی گزینه "خیابان" باشد که به نظر میرسد، هست!
(دقت شود که این تحلیل در پارادایم اصلاحطلبی مطرح میشود و گرنه ولایت فقیه خود سرچشمه اصلاح در یک نظام سیاسی و از بین برنده بنبستها در هر زمینهای است. لکن بانیان آشوب قصدی برای فهمیدن ندارند.)
دوم_ باید به این نکته دقت کرد که مرعشی و حزب متبوع او یکی از چند نحله اصلاحطلبی هستند که در مقابل تز "تحریم انتخابات" قیام کردهاند و این یک اقدام مغتنم است.
از همین روست که صحبتهای مرعشی باید مورد حمایت قرار گیرد زیرا این حمایت ضمن اینکه مقوّم مشارکت خواهد بود؛ رسواکننده "چپهای تحریمی و بانیان آشوب" نیز هست.
***
1_ https://www.armanmeli.ir/fa/tiny/news-1086935
2_ http://www.ensafnews.com/475362